ACETYLCHOLINE =

GEHEUGEN, CREATIVITEIT & SNELHEID

 

Wat is er met je aan de hand? Je lijkt wel een zeef, je bent niet zo alert meer, je creativiteit lijkt zoek en de snelheid van je denken en handelen is niet meer wat het was. Dit zijn belangrijke signalen dat je neurotransmitter acetylcholine laag scoort. Goed om te onderzoeken hoe dit komt en wat je er aan kunt doen om je snelheid, geheugen en creativiteit weer op peil te brengen.

 

Acetylcholine is één van de vier primaire neurotransmitters die je in je hersenen aanmaakt.
Het  boodschapperstofje acetylcholine zorgt ervoor dat je snel kunt denken en reageren, analytisch sterk bent.
Eigenschappen als creatief, snel van begrip, intuïtief, een goed leervermogen, nieuwsgierig en invoelend zijn passen bij een goed acetylcholineniveau. En dat wil je!

 

Intuïtief, sociaal, nieuwsgierig en avontuurlijk

Met voldoende acetylcholine ben je sensitief, intuïtief, sociaal, creatief, nieuwsgierig, avontuurlijk, innovatief, flexibel en sta je open voor nieuwe ideeën. Heb je van nature veel acetylcholine, dan blink je uit in je analytisch vermogen, je kunt zaken snel met elkaar verbinden. Je bent dan goed in het bedenken van creatieve en innovatieve oplossingen, je denkt vaak buiten de bestaande denkkaders.

Dat zijn mooie kwaliteiten. Acetylcholine zorgt ervoor dat energie en informatie makkelijk naar elk systeem in je lichaam kan stromen, het zorgt voor neurale snelheid. Dus zowel denken als handelen is hierbij betrokken.
Bij handelen denk ik ook aan sporten waarbij je snelle reflexen nodig hebt, zoals tafeltennis.
Bij denken is acetylcholine betrokken bij creatief denken en je geheugen.

Wanneer jouw acetylcholine sterk vermindert kan dat leiden tot vertraagde informatie verwerking, onhandigheid, geheugenverlies, vergeetachtigheid en uiteindelijk zelfs tot de ziekte van Alzheimer.

KENMERKEN VERLAAGD ACETYLCHOLINE

Als je acetylcholine verlaagd is kunnen de volgende kenmerken optreden:

√ Je kunt informatie niet meer zo snel verwerken

Ook je geheugen lijkt minder goed

Je leervermogen gaat achteruit

Verminderde alertheid en creativiteit ervaren

Je lijkt trager van begrip

Sommige mensen worden minder geïnteresseerd in dingen

Ook je invoelend vermogen kan minder worden

Wellicht worden ook je bewegingen onhandiger 

 

JE ACETYLCHOLINE VERHOGEN MET VOEDING

Er zijn een aantal voedingsadviezen voor je neurotransmitters in het algemeen.
Deze zijn belangrijk en lees je terug in dit blog.

Acetylcholine aanmaak kun je specifiek via je voeding verhogen door onderstaande voedingsmiddelen meer aan je menu toe te voegen. Het gaat met name om de stof choline die veel voorkomt in producten die natuurlijke vetten bevatten. Zo komt het vooral voor in dierlijke producten zoals eieren, lever en (orgaan)vlees, maar ook in soja.

Snak jij erg naar vette voeding? Dit kan op een tekort van de neurotransmitter acetylcholine wijzen.
Onderstaande voeding is dan wellicht extra belangrijk voor je. Meer van deze voeding eten kan dan ook je behoefte aan vette voeding verminderen.

Deze voeding kun je extra toevoegen aan je menu om je acetylcholine te verhogen:

Zuivel:

Geiten- en schapenkaas

 

Plantaardig:

Artisjok, avocado, bladgroenten, bonen en peulvruchten, champignons, haver, hennepzaden, noten, paardenbloem, pindakaas, sojabonen, tofu, volle granen, zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad)

 

Dierlijk:

– Eieren, orgaanvlees, schelpdieren, vis en vlees

 

Diversen:

– Donkere chocolade, goji bessen, lecithine, thee

 

Leefstijlaanpassingen om je acetylcholine te verhogen

Balansoefeningen

En dan zijn met name balansoefeningen aan te bevelen om je acetylcholine te verhogen. Hierbij denk ik vooral aan yoga en
Tai Chi of Body Balance lessen, die je in de sportschool vaak kunt volgen. Maar er zijn natuurlijk ook voldoende oefeningen te bedenken die je gewoon thuis op een matje kunt uitvoeren. Liefst dagelijks in je leefstijl inpassen.

Braingym

Laat je hersenen kraken! En dan denk ik aan Braingym, een soort van spelletjes die je reflexen scherp houden en je geheugen uitdagen. Je hebt verschillende apps die je bijvoorbeeld op je telefoon kunt zetten zodat je altijd je oefeningen bij de hand hebt.

Meditatie

Meditatie, ademhalingsoefeningen en andere ontspanningstechnieken helpen. Ze helpen je met je balans tussen actie en rust. Meditatie geeft je veel bewustwording. Je wordt je écht bewust van je gedachten. Je leert ze te herkennen om vervolgens te focussen op belangrijke zaken, je kunt je emoties en geheugen beter reguleren en meer innerlijke rust creëren.

 

ACETYLCHOLINE VERHOGEN MET KRUIDEN

Om je genezingsproces te ondersteunen of te versnellen kun je specifieke kruiden inzetten.
Bepaalde kruiden kunnen je neurotransmitters mild of sterk stimuleren.

Zie het echter niet als iets wat je zomaar onschuldig kunt uitproberen. Doe dit altijd onder begeleiding van een arts of therapeut met kennis over deze kruiden. Ze hebben namelijk allemaal een ander werkingsmechanisme en zeker wanneer je ook medicatie gebruikt; kruiden hebben vaak een interactie met medicatie.
Wil je hier persoonlijk en professioneel advies over? Plan dan een (online) consult dat is altijd inclusief een neurotransmittertest inclusief een uitgebreid rapport. 

 

Salvia officinalis (Salie)

Salie is een bekend keukenkruid en heeft ook een lange geschiedenis in de volksgeneeskunde.
Het is een van de bekendste geneeskrachtige planten en heeft een breed werkingsgebied.
Salie wordt veel ingezet bij hormonale problemen, als ontstekingsremmer, als pijnstiller, bloeddrukverlager en nog meer.
Recente onderzoeken wijzen erop dat salie ook de hersen- en geheugenfunctie kan verbeteren doordat salie de afbraak van acetylcholine verhindert. Absoluut niet zomaar innemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft!

Bacopa Monnieri (Aziatische waternevel)

Dit s een kruid dat vrijwel over de gehele wereld voor komt. In de Ayurvedische geneeskunde noemen ze het Brahmi en wordt het geprezen om haar kalmerende werking op het zenuwstelsel, waardoor je evenwichtig blijft in stress-situaties. Ook heeft het een positieve werking op het zenuwstelsel waarbij Brahmi je leervermogen, je reactiesnelheid en je geheugen bevordert.

Ginkgo biloba (Japanse tempelboom)

Ginkgo is een van de oudste bomen ter wereld, ongeveer 300 miljoen jaar oud! Oorspronkelijk uit China, maar groeit nu bijvoorbeeld ook hier in Nederland. Het is een naaldboom met bladeren, heel bijzonder dus. Het is ook het blad dat de geneeskrachtige werking heeft. Ginkgo wordt ingezet ter ondersteuning van de bloedsomloop en hersenstofwisseling. Het verbetert de aanmaak, afgifte en werking van acetylcholine, maar ook van GABA, serotonine en dopamine (zie andere blogs).

JOUW ACETYLCHOLINE BALANS

Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw acetylcholine balans?

Je kunt het testen met de neurotransmitter test. Ontdek waardevolle informatie over je brein, je gedrag en je fysiek functioneren. De neurotransmitter test is gebaseerd op een uitgebreide online vragenlijst ontwikkeld door Dr. Braverman, een Amerikaanse breinwetenschapper.

Je ontvangt een mooie rapportage die we samen bespreken. Want het gaat met name om de onderlinge verbanden tussen de verschillende neurotransmitters i.c.m. jouw persoonlijke situatie. Een neurotransmittertest in inclusief bij een intake consult.

Ik geef je praktische tips over wat jij kunt doen om meer emotionele en fysieke stabiliteit te ervaren. Inclusief voedingstips!

 

Haal alles uit jezelf!

Lieneke

 

 

 

Referenties: Naast onderstaande referenties heb ik voor het schrijven van dit artikel ook gebruik gemaakt van het studiemateriaal tijdens de neurotransmitter masterclass van Dirk Zoutewelle van Cellcare Academy. http://naturafoundation.nl/monografie/Mucuna_pruriens.html Foto’s: Unsplash By Alpsdake [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons By Ton Rulkens from Mozambique (Mucuna pruriens – podsUploaded by Jacopo Werther) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons