Altijd ziek na wijn?

 

Balen! Je wordt ziek na het drinken van wijn. En je hebt dit niet bij andere alcoholische dranken.
Dit komt waarschijnlijk door het conserveringsmiddel sulfiet wat wordt toegevoegd aan wijn.
Veel mensen zijn gevoelig voor het stofje sulfiet, dat toxisch kan zijn voor je lichaam als je het niet goed kunt verwerken.

 

Sulfiet moet in je lever worden omgezet in sulfaat.
Sulfaat wordt vervolgens via je nieren weer uitgescheiden.
Dit proces wordt ook wel sulfatie genoemd.

 

Belangrijk voor de omzetting van sulfiet in sulfaat is het mineraal molybdeen.
Want het enzym sulfiet-oxidase dat sulfiet uit de voeding bindt heeft dit nodig.

 

De eerste indicatie van ziek worden van wijn is een tekort aan molybdeen.
Dat zou helemaal niet gek zijn, omdat de dagelijks inname van het mineraal molybdeen in Nederland erg laag is.
Mijn advies is om zeker meer molybdeen bevattende voeding te gaan eten!

 

 

Gezonde voeding waar molybdeen in zit:

  • peulvruchten (met name limabonen, groene bonen en linzen)
  • donkergroene bladgroenten
  • zonnebloempitten
  • volkoren granen (met name boekweit)
  • noten
  • schelpdieren

 

Geen straf zou ik zegggen!
Maak bijvoorbeeld smoothies met groene bladgroenten, heerlijke salades, boekweitwraps, linzensoep, etc.

 

 

Kan ik verder nog iets voor je betekenen?

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

 

Referenties:
Signs and symtpoms, analysis from a functional perspective, Dick Wetherby
http://www.naturafoundation.nl/monografie/Molybdeen.html
http://www.gottswaal.nl/detail.php?cod=248&page=50&groep=

 

Super snelle & gezonde courgette pasta

Super snelle & gezonde courgette pasta

Snelle courgette pasta | Binnen 10 min. op tafel, echt!   Lekker, gezond & eenvoudig. Tegelijk een perfecte manier om lekker veel groenten te eten. Deze courgette pasta is een van mijn favoriete zomergerechten. Eenvoudiger en sneller kan bijna...