Dit is wat buikvet je vertelt en waarom je niet afvalt bij stress

 

Je buik is te dik. En je raakt je buikvet maar niet kwijt. Je bent best een ‘stresskip’, soms heb je een onbedwingbare
zoetbehoefte en je hebt energiedips gedurende de dag. Herkenbaar? Dan is dit blog zeker verhelderend voor jou.

Ik wil je graag uitleggen wat stress, zoetbehoefte en je bloedsuikerspiegel met elkaar te maken hebben.
Wat de invloed op je buikvet is en waarom jij dit moeilijk kwijtraakt.

 

ZOETBEHOEFTE

Als je iets zoets eet of koolhydraten zoals brood, pasta, ontbijtkoek, Sultana’s, cake, frisdrank, koekjes, snoepjes, etc. dan stijgt je bloedsuikerspiegel sterk. Als gevolg maakt je lichaam insuline aan om ervoor te zorgen dat de suiker (glucose) opgenomen kan worden voor de aanmaak van energie. Suiker is immers het voedingsmiddel dat het snelst voor energie zorgt.
Maar wist je dat je lichaam suikers ook kan opslaan als vet?

Als je veel koolhydraten en suikers eet krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel.
Hierdoor wordt je minder gevoelig voor insuline.
Dit heet insuline resistentie en dat is vaak een voorstadium van diabetes 2.
Symptomen van een schommelde bloedsuikerspiegel / insulineresistentie zijn:

 

–          Moeilijk kunnen afvallenzoetigheid stress buikvet

–          Energiedipjes gedurende de dag

–          Veel behoefte aan suiker, koolhydraten en zoetigheid

–          Vermoeidheid na het eten

–          Je taille verdwijnt

 

CORTISOL, JOUW STRESSHORMOON

Wat niet iedereen weet is dat insuline vervolgens ook je bijnieren triggert om meer cortisol aan te maken. Cortisol is je belangrijkste stresshormoon. Dus als je meer cortisol aanmaakt ga je vanzelfsprekend meer stress ervaren. En als je meer stress hebt gaat je lichaam automatisch de behoefte krijgen aan meer energie. Je lichaam vraagt om zoet, omdat dit nu eenmaal het snelst energie levert.

Zie je dat dit een vicieuze cirkel is waarin je terecht bent gekomen?

 

naamloos

 

MAAR WAAROM VAL IK DAN NIET AF?

Als je bloedsuikerspiegel schommelt maak je continue insuline aan. Insuline is een vet opslaand hormoon. Je snapt het denk ik al. Het zorgt ervoor dat je extra vet opslaat op je buik en rond je middel. Hierdoor verdwijnt je taille.

Zolang er insuline in je bloed aanwezig is zal je lichaam niet overgaan op vetverbranding. Dus afvallen is heel moeilijk. Gelukkig zijn er ook hormonen die juist vet verbranden stimuleren, maar het is belangrijk dat je eerst je bloedsuikerspiegel stabiliseert.

 

MAAR IK EET NAUWELIJKS ZOETIGHHEID!

Ook als je nooit koolhydraten of zoetigheid eet kun je bij veel stress gek genoeg last hebben van de eerder genoemde vicieuze cirkel. Je lichaam kan zelfs energie uit je spieren halen. Het lichaam is ontzettend inventief en als jij jezelf hebt aangeleerd geen zoet of koolhydraten te eten dan haalt je lijf ergens anders energie vandaan. De eiwitten uit je spieren kan je lichaam ook omzetten in energie en als vet opslaan elders in je lijf. Met name rond je buik omdat je lichaam juist rond je vitale organen reserve energie wil opslaan.

Dit herken je aan iemand met een dikke buik en die juist dunne armpjes en benen heeft. Ken jij niet zo iemand, een tante, je schoonmoeder, je buurman, of misschien wel bij jezelf?

Voila! Nu weet je hoe dat komt!

 

adrenal type dr. Berg

 

TOT SLOT

Ik hoop dat ik deze ingewikkelde hormonale systemen begrijpelijk heb kunnen uitleggen en dat je nu begrijpt wat er wellicht met je aan de hand is. Als je dit goed begrijpt dan kun je er ook daadwerkelijk mee aan de slag en geeft het je hopelijk ook wat rust.

In mijn volgende blog (buikvet – zo kom je er vanaf!), schrijf ik wat je zelf kunt doen om jouw buikvet te laten verdwijnen.

Het lijkt me ook leuk om samen met jou de diepte in te duiken naar de oorzaak van jouw overtollige buikvet en te kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken met de juiste voeding en leefwijze. Je bent altijd welkom in mijn praktijk, maak direct een afspraak of mail me voor een online consult. Ik help je graag!

Heb je vragen over dit blog of over jouw buikvet, plaats je vraag dan onder dit blog.

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke