Laat je buikvet verdwijnen door hormonale balans

Je buik is te dik. En je raakt je buikvet maar niet kwijt. Je bent best een ‘stresskip’, soms heb je een onbedwingbare
zoetbehoefte en je hebt energiedips gedurende de dag. Herkenbaar? Laat je Buikvet dan verdwijnen door hormonale balans.

Ik mijn vorige blog (Buikvet? Dit vertelt het!) heb ik je precies uitgelegd wat stress, zoetbehoefte en je bloedsuikerspiegel met elkaar te maken hebben. Wat de invloed op je buikvet is en waarom jij dit moeilijk kwijtraakt. In dit blog focussen we ons op wat jij zelf kunt doen om je buikvet kwijt te raken.

 

AFVALLEN DOOR HORMONALE BALANS

Vet is voor je lichaam reserve energie. Want je lichaam heeft de mogelijkheid om opgeslagen vet om te zetten in energie. Het is dus een soort van energieopslag voor je lichaam. Zoals geld op de bank hebben staan.

Je lichaam gaat pas over op vet verbranden als je hormonen in balans zijn. Want je lichaam gaat je ‘reserve energie’ pas gebruiken als er zeker geen gevaar is. En hormonale disbalans = gevaar voor je lichaam. Met hormonale disbalans moet je bijvoorbeeld denken aan te veel cortisol en insuline door te veel stress en te veel snelle koolhydraten in je menu.

Je valt dus niet af niet door veel te ‘lijnen’, ‘diëten’ en calorieën te tellen. Of je afvalt of aankomt heeft met name te maken met je stofwisseling. En je hormonen bepalen je stofwisseling. Er zijn 6 belangrijke vetverbrandingshormonen en 3 belangrijke hormonen die juist vetopslag stimuleren.

Je wil dus de vet verbrandende hormonen stimuleren en de vetopslag stimulerende hormonen in bedwang houden.

Voor nu zijn de belangrijkste vetopslaande hormonen die je wilt stoppen insuline en cortisol. Beide triggeren elkaar sterk. Dat is de vicieuze cirkel waar we het in het vorige blog over gehad hebben, zie onderstaand:

naamloos

VOEDING

Met voeding kun je veel doen om deze hormonale balans te herstellen en je buikvet te laten slinken.

Onderstaand alvast een aantal praktische adviezen om direct mee te starten:

–          Het helpt om echt 3 x daags te gaan eten, dus zónder tussendoortjes. Je alvleesklier komt dan tot rust en maakt minder insuline tussen de maaltijden door. We hebben zojuist geleerd dat insuline vetopslag bevorderd, dus dat willen we vermijden. En in plaats daarvan ja je dan tussen je maaltijden door een vet verbrandend hormoon aanmaken in je lever, genaamd insuline-like-growth-factor. Dat is dus precies het hormoon wat je helpt je buikvet te verbranden. Intermittent Fasting (IF) is in veel gevallen ook een goed idee, meer daarover in een volgend blog.

–          Vermijd suikers en snelle koolhydraten (wit brood, witte pasta, snoep, koekjes etc). Langzame koolhydraten blijven wel een belangrijk onderdeel van je menu, dat zijn bijvoorbeeld zoete aardappel, haver, boekweit, quinoa, en bruine rijst. Denk aan boekweitpannenkoekjes of nasi van haver of bruine ruist en puree van zoete aardappel.

–          Voeg regelmatig echte kaneel toe aan je gerechten. Bijvoorbeeld in een smoothie of in je havermout. Kaneel heeft de eigenschap je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en vermindert ook je zoetbehoefte. Ideaal dus!

gezonde zaken eet meer groenten smoothie E-book gratis

–          Eet minimaal 300 á 500 gram groenten per dag.
Dat lijkt misschien veel, maar als je bij iedere maaltijd groenten eet is dit echt geen probleem. Via deze link kun je mijn gratis smoothie e-book downloaden:
http://www.gezondezaken.nl/smoothie-recepten-e-book/
Zeker doen! Want het eten van smoothies, salades en soepen zijn de ideale manier om lekker veel groenten te eten.

 

STRESS

Naast de juiste voeding is ook stressreductie belangrijk om bovenstaande vicieuze cirkel te stoppen. Dit is echt noodzakelijk om je buikvet weg te krijgen.

Maar ja, iedereen lijkt het tegenwoordig (té) druk te hebben. Maar het druk hebben hoeft niet persé negatieve stress te veroorzaken.

Negatieve stress ontstaat altijd door het gevoel dat je geen keuze mogelijkheden hebt. Meestal leg je jezelf deze ‘verplichtingen’ op. Denk er maar eens over na. ‘Ik móet nog echt mijn was opvouwen’ en ‘ik móet ook nog Sjaantje even bellen’ en ‘ik móet ook nog boodschappen doen’. Maar móet je dat echt, of leg je de lat voor jezelf heel hoog? Vervang het woordje ‘moet’ eens door ‘wil’ en kijk eens wat er dan gebeurt.

In iedere situatie zijn er altijd keuze mogelijkheden. Stilstaan, overzicht nemen en je afvragen welke keuze mogelijkheden je hebt is een belangrijke stap om beter met stress om te leren gaan.

 

TOT SLOT

Ga lekker aan de slag met de adviezen en leg de lat niet te hoog. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er stress van gaat krijgen….. in tegenstelling, natuurlijk!

Het lijkt me ook leuk om samen met jou de diepte in te duiken naar de oorzaak van jouw overtollige buikvet en te kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken met de juiste voeding en leefwijze. Je bent altijd welkom in mijn praktijk, maak direct een afspraak of mail me voor een online vragenlijst en aansluitend online consult. Ik help je graag!

Heb je vragen over dit blog of over jouw buikvet, plaats je vraag dan onder dit blog.

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke