Je hebt gezonde voornemens! Je wilt je fit voelen, je wilt een mooi lijf en lekker veel energie. Toch? Een gezonde leefstijl helpt je om deze doelen te verwezenlijken. Maar waarom doen we dat dan niet allemaal? Misschien weet je zelfs al precies wat je moet aanpakken en hoe. Je begint super enthousiast met je nieuwe voornemens, maar helaas vaak niet voor lang. Je oude gewoontes sluipen snel weer terug in je leven. Jij voelt je teleurgesteld en gefrustreerd. Je bent aan het jojo-en, de kilo’s komen er weer snel bij en je oude gezondheidsklachten keren weer terug. Of je begint er niet eens meer aan omdat je denkt dat het je toch niet lukt. Herken je dit?

Lees hier hoe Kaizen je kan helpen je gezonde gewoontes voor altijd te integreren in jouw leefstijl!

 

 

Waarom is het lastig is om je gewoontes te veranderen?

Je hebt een doel. Meer bewegen, gezonder eten, afvallen of een andere persoonlijke verandering in je leefstijl. Eerder heb je al eens geprobeerd om je leven van het ene op het andere moment helemaal om te gooien. Misschien lukte het ook wel even, maar daarna slopen je oude gewoontes snel weer terug. Erg frustrerend! Maar hoe komt het dat we het niet volhouden?

Je hersenen zijn geprogrammeerd om zich tegen verandering te verzetten. Je amygdala (je gevoelscentrum) in je middenhersenen zorgt voor deze angst. Want dat is wat het is. Het voelt misschien niet als angst. Maar je rationele gedachten en gezonde voornemens lopen uit tot heel andere situaties. Je gevoelscentrum gaat uit angst saboteren en je ervaart dan van die saboterende stemmetjes. Ken je ze? Je besluit bijvoorbeeld om niet meer te snoepen, de hele dag gezond te eten en te bewegen. Gek genoeg vind je jezelf uren later met een grote zak chips op de bank…. Dat was niet de bedoeling! Maar het gebeurt wel! Arghh!

Hoe belangrijker je de uitkomst van je gewenste verandering vindt, hoe groter de angst wordt. Denk aan examenvrees. Sommige mensen kunnen deze vrees omzetten in opwinding en worden heel gedreven en behalen hun doelen. In dat geval stop maar met het lezen van dit blog 🙂 Je hebt de kaizen methode niet nodig! Herken je jezelf wel, dan is het een goed idee om de kaizen methode te gaan doen. Zo verander je jouw leefstijl, en blijvend!

 

‘een reis van 1000 kilometer begint met de eerste stap’

“Lau – tse”

 

Wat is kaizen?

Een alternatief op de rigoureuze aanpak! Kleine stappen voor blijvende verandering. Je wilt het angst mechanisme in je hersenen ontlopen. Je wilt geen saboterende stemmetjes meer in je hoofd. En ja, dat kan! Kleine, makkelijk te bereiken doelen zorgen er namelijk voor dat je dit mechanisme overslaat. Je maakt je amygdala niet wakker! Je hersenen beginnen zelfs nieuwe zenuwpaden aan te leggen en je nieuwe gewoontes te integreren. Voorgoed! En het gaat sneller dan je denkt! Zeg maar Yes tegen je gezonde voornemens!

 

Hoe werkt het?

Je hersenen zijn geprogrammeerd om zich tegen verandering te verzetten. Dit verzet kun je omzeilen door met kleine, gemakkelijke stappen je zenuwstelsel als het ware ‘opnieuw te bedraden’. Je creeërt nieuwe verbindingen tussen neuronen zodat je hersenen enthousiast het proces van verandering overnemen en je snel je doel bereikt.

Wanneer je iedere dag een heel kleine verandering aanbrengt in je leefstijl, vinden er uiteindelijk grote veranderingen plaats. Niet morgen, niet de dag daarna, maar uiteindelijk is er grote groei. Kijk niet naar grote, snelle verbetering. Zoek per dag naar kleine verbetering. Dat is de enige manier waarop het lukt en als het lukt is het blijvend!

Kaizen stappen zijn klein, maar leiden verrassend genoeg tot snelle resultaten. Want één kleine stap is vaak niet genoeg, maar leid vaak wel op een prettige manier naar een 2e of 3e, etc.

 

‘Alle grote dingen hebben een klein begin’

Peter Senge

 

 

Hoe pak je het aan?

Vraag jezelf het volgende af:

 

Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn leefstijl of gezondheid te verbeteren?

 

Maak de stap echt klein en haalbaar. Ik denk aan bijvoorbeeld:

  • Ik ga iedere dag één glas water extra drinken
  • Ik eet één keer per week een echt gezond ontbijt
  • Ik ga iedere dag één keer opdrukken als ik ‘s-ochtends opsta
  • Ik doe elke dag een paar suikerkorrels minder suiker in mijn koffie
  • Ik drink iedere dag een slok minder van mijn koffie
  • Ik eet iedere dag één worteltje
  • Ik maak iedere week één pan verse soep
  • etc.

 

 

Als je jouw eerste kleine stappen naar verandering hebt gezet en je ervaart weerstand of verzet. Of die saboterende stemmetjes keren terug. Geef dan niet op. Maak de stappen gewoon nóg iets kleiner!

En is het echt heel erg met je gesteld? Is iets dóen zelfs teveel voor je dan start je met verbeelden. Verbeelden dat je het doet, dat is al een eerste stap naar een gezonde leefstijl.

 

 

‘ Kleine veranderingen consequent toegepast geven groot resultaat op lange termijn ‘

Tot slot

In de praktijk werk ik veel met de Kaizen methode. En zelf pas ik hem zelf ook vaak toe om mijn eigen saboterende stemmetjes te ontlopen. Met echt mooie resultaten. Probeer het zelf! Ik vermoed dat je ook fan wordt.

Kom je er niet uit, twijfel je over waar je mee moet beginnen of welke voeding en leefstijl juist voor jou goed is?
Kom dan zeker even langs in de praktijk. Maak direct een afspraak, dat is een eenvoudige eerste stap!

Of je zou kunnen starten met Puur & Zuiver. Een compleet 5-daags voedings-, leefstijl, & beweegprogramma.
Check it out:

Natuurvitaal | Puur&Zuiver | 5 daags programma

 

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

 

P.s. Lijkt je het leuk om er meer over te lezen? Lees dan het boek ‘de kunst van kaizen’ van Robert Maurer.