Altijd een enorme kater? Verdraag je geen alcohol?

 

Je drink een paar biertjes of wijntjes en de volgende dag heb je een overdreven kater.
Echt! Het lijkt wel alsof je door een bus bent overreden! Je komt tot niets die dag.
Óf je staat op zijn kop na het drinken van al één glas wijn of bier.
Dit is een duidelijk signaal dat de ontgifting in je lever aandacht nodig heeft.
Want jouw lever probeert altijd om de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt zo snel als mogelijk af te breken en uit je lichaam te verwijderen.
Alcohol is zo’n schadelijke stof (maar denk ook aan teveel koffie, medicatie, pesticiden, etc.).
Als je echt altijd een enorme kater ervaart of alcohol niet verdraagt dan gaat er iets niet helemaal goed.
Dit is natuurlijk geen pleidooi hoe je meer alcohol kunt drinken, maar dit gaat over luisteren naar de signalen die je lichaam geeft.
Lees er hier meer over!

 

 

Lever detoxificatie

 

Je lever is verantwoordelijk voor het afbreken van alcohol.
Omdat alcohol een giftige stof is zal je lever voorrang geven aan deze taak.
En alles op alles zetten om de alcohol zo snel mogelijk te verwijderen uit je lichaam.

Dit detoxificatieproces in je lever bestaat uit 2 fases.
Het is een heel ingewikkeld proces. En ik zal je een korte uitleg geven van deze 2 fases.

 

Afbreken van alcohol

 

 

In de 1e lever detoxificatie fase wordt een deel van de stoffen onschadelijk gemaakt. Alcohol wordt omgezet in acetaldehyde.
Tijdens de 2e fase wordt acetaldehyde verder verwerkt en omgezet in het niet schadelijke azijnzuur en later in water en kooldioxide om vervolgens je lichaam te verlaten.

Als je alcohol drinkt versnel je de 1e fase van de detoxificatie. Met soms als gevolg dat de 2e fase het niet kan bijhouden.
Ook kan het versnellen van de eerste fase ervoor zorgen dat je onvoldoende nutriënten overhoudt voor de 2e fase.
Beide oorzaken zorgen er dus voor dat er te lang en te veel acetaldehyde in je bloedbaan circuleert.
En juist dit stofje is verantwoordelijk voor jouw kater!

 

 

Oorzaken van jouw kater

Het stofje wat dus verantwoordelijk is voor jouw kater-gevoel is acetaldehyde.
Dit moet dus zo snel mogelijk uit je lijf, maar hoe moet dat dan?

Het wordt afgebroken door aldehyde oxidase. En daarvoor is het mineraal molybdeen nodig.
Een tekort aan molybdeen kan er dus voor zorgen dat jouw kater extreem heftig is.

Een andere veel voorkomende oorzaak is een tekort aan enzym alcoholdehydrogenase,  wat alcohol afbreekt.
Daar is het mineraal zink voor nodig. Een tekort aan zink in je lichaam zorgt er dus voor dat je acetyldehyde niet goed kunt afbreken. Met dus een mega kater als gevolg of het niet kunnen verdragen van alcohol.

Het kan dus komen door onvolwaardige voeding dat je dit probleem hebt.
Maar ook overbelasting door bijvoorbeeld medicatie kan een mogelijkheid zijn.
Ook speelt erfelijkheid een rol in de snelheid van ontgifting van je lever.

 

Oplossingen

 

 

Om te beginnen kun je meer voeding gaan eten waar zink en molybdeen in zit:

Gezonde voeding waar zink in zit:
  • peulvruchten
  • volkoren hele granen (zink dit in het schilletje om de granen)
  • zaden (met name zonnebloempitten)
  • noten (met name pecannoten)
  • oesters en krab
  • gevogelte en vis
  • edelgistvlokken (tip: eet edelgistvlokken als vervanging van Parmezaanse kaas over je maaltijd)

 

Gezonde voeding waar molybdeen in zit:
  • peulvruchten (met name limabonen, groene bonen en linzen)
  • donkergroene bladgroenten
  • zonnebloempitten
  • volkoren granen (met name boekweit)
  • noten
  • schelpdieren
  • edelgistvlokken (tip: eet edelgistvlokken als vervanging van Parmezaanse kaas over je maaltijd)

 

Ben lief voor je lever

Verder is het goed om lief te zijn voor je lever.
Dat doe je door dagelijks een aantal van onderstaande producten aan je menu toe te voegen:

  • bieten en bietensap
  • donkergroene bladgroenten
  • andijvie
  • komkommers
  • knoflook
  • uien
  • artisjokken
  • witlof
  • radijs
  • ontsproten zaden: tuinkers, taugé, alfalfa etc
  • knoflook
  • paddenstoelen
  • noten (één handje per dag) amandelen, hazelnoten, paranoten, cashewnoten
  • zonnebloempitten
  • olijven
  • olijfolie
  • kurkuma (maak bijvoorbeeld deze kurkuma latte)

 

En de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

  • Alle bewerkte en geraffineerde voedingsstoffen vermijden
  • te veel zout
  • scherpe kruiden
  • gefrituurde voeding
  • alcohol!
  • drugs
  • synthetische vitaminen
  • niet-organisch vlees en zuivel (omwille van de hormonen)
  • koffie
  • smaakversterkers, behalve citroensap en een klein beetje zeezout
  • transvetten
  • chemische additieven
  • te veel zetmeelhoudende voeding (aardappelen, rijst, brood, graanproducten)
  • eet eiwitrijke voeding met mate. Denk dan aan vlees, kip, eieren, melk, melkproducten en maaltijd vervangende shakes of eiwitdrankjes of poeders. Eet niet meer dan 25 á 30 gram eiwitten per dag.

 

Start met het aanvullen van eventuele tekorten en ben lief voor je lever door zoveel mogelijk te eten uit de lijst met voeding die goed is voor je lever. En probeer de voeding te vermijden die in de lijst staat van te vermijden voeding.
Kijk wat het je oplevert. Luister goed naar de signalen die je lichaam geeft.

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

 

Referenties:
Signs and symtpoms, analysis from a functional perspective, Dick Wetherby
http://www.naturafoundation.nl/monografie/Molybdeen.html