Nori omelet | lunchen met voldoende jodium

 

Lekker, gezond & eenvoudig lunchgerecht.

Tegelijk een perfecte manier om aan je jodium te komen.

 

Eet jij nauwelijks brood?
En vraag je je af of je wel voldoende jodium binnen krijgt?
Dan zou ik dit zeker even lezen!

Een jodiumtekort komt heel erg veel voor in Nederland.
Jodium komt van nature voor in vis, zeewieren en eieren.
En verder wordt het toegevoegd aan het zout dat in brood wordt verwerkt.

Maar wat als je weinig brood eet? Wat is dan de consequentie voor je jodium inname?
Want dagelijks heb je ongeveer 150 mcg. jodium nodig als volwassene.
En ben je zwanger of geef je borstvoeding dan heb je zelfs iets meer nodig.
Die microgrammen zeggen je waarschijnlijk niet zoveel.
Maar in 4 boterhammen met toegevoegd jodium-zout zit ongeveer 100 mcg. jodium.
En als je dan nog 2 eieren die dag zou eten zit je precies aan de 150 mcg. jodium.

Gevolgen van een jodium tekort

Eet je geen of nauwelijks brood dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar alternatieven.
Want voldoende jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking.
Een tekort aan jodium kan onder andere de volgende symptomen geven:

– overgewicht (door trage stofwisseling)
– traagheid in reageren en denken
– kouwelijkheid
– haaruitval
– depressieve gedachten

Dat wil  je dus allemaal niet!

Onderstaand gerecht is ideaal om aan je hoeveelheid jodium te komen.
Een nori omelet, dus een zeewier-vel om een omelet gerold.
En dat hoef je maar 2 x in de week te eten en dan zit je voor de hele week wel snor!
Want je lichaam kan de jodium gewoon voor je opslaan, super slim.

 

Jodium in deze nori omelet:

Tel maar even mee:
1 norivel: 1200 mcg. jodium
2 eieren: 50 mcg. jodium

Totaal 1250 mcg. jodium (ADH is 150 mcg. per dag)
Niet slecht, toch?

En het is ook nog eens heerlijk.
Experimenteer maar eens met verschillende zeewieren en ontdek het zelf.

Bereiding:

Kluts 2 eieren in een kom en bak een omelet in een koekenpan met een beetje olijfolie.
Leg het nori vel op een plat bord en leg daar de omelet op zodra hij gaar is.
In het midden van de omelet maak je een strook door daar de rauwkost, bieslook, tuinkers en de spinazie op te leggen.
Nu rol je hem op. Serveer met een scheutje sojasaus of tamari.

 

Tip:

Ook lekker met tonijn of gevuld met quinoa en gekookte groenten.
Varieer naar hartenlust.

 

 

Meer lunch recepten ter inspiratie?

 

Download nu gratis het lunchen zonder brood E-book, klik hier.


 

 

 

 

 

Ingrediënten: