Voor mij zijn het alledaagse vragen: hoe ziet je ontlasting er uit? Stinkt het? Plakt het aan de pot? Soms beginnen mensen een beetje te giechelen of te blozen en dan besef ik opeens weer dat het eigenlijk helemaal geen alledaags onderwerp is. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het zelfs als een taboe zien. Hetzelfde onderzoek laat ook zien dat ruim 70% van de mensen inspecteren wat ze hebben gefabriceerd. En dat is goed nieuws, in dit blog ga ik je meenemen de wereld van poep. Want weet jij hoe het eigenlijk hoort?
HOE HOORT HET EIGENLIJK?
Als ik mijn cliënten vraag naar hun ontlasting krijg ik vaak te horen: ‘gewoon’. Als ik vervolgens doorvraag kan ‘gewoon’ écht van álles betekenen. Van 4 x daags tot 1 x per week, van harde keutels tot een brijige substantie, van geel tot donkerbruin. Tijd dus voor opheldering!
De perfecte ontlasting ziet er zo uit:
- een regelmatig patroon (variërend van altijd 1 á 2 x daags tot om de dag)
- floept er zo uit, dus zonder hard persen
- je gebruikt een stukje toiletpapier, je hebt geen meters nodig
- stinkt niet, of in ieder geval niet noemenswaardig
- de kleur is licht tot medium bruin van kleur
- plakt niet aan de pot, je hoeft de wc borstel bijna nooit te gebruiken
- zinkt langzaam naar de bodem van de pot
- nauwelijks slijm en geen bloed
- je ziet geen restjes eten terug
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit iemand ontmoet met een dagelijks perfecte stoelgang, dus maak je niet meteen zorgen als het bij jou iets afwijkt. Onderstaand schema is een handig en veel gebruikt hupmiddel om je ontlasting te categoriseren. De perfecte drollen zijn type 3 & 4! Type 1 en 2 neigen naar constipatie en bij type 6 en 7 spreek je over diarree.
WAAR BESTAAT POEP UIT?
Je drol bestaat voor driekwart uit water. Zo is hij zacht genoeg om de restanten van je stofwisseling soepel naar buiten te transporteren. Één derde deel van de vaste bestanddelen bestaat uit dode bacteriën. Een ander derde deel zijn onverteerde plantenresten. Hoe meer groenten en fruit je eet, hoe meer ontlasting je produceert. Het laatste deel bestaat uit resten van medicijnen, kleurstoffen of cholesterol. Belangrijk te weten is dus dat bijna alles wat je eet wordt opgenomen door je lichaam. Met name als je veel ‘troep’ eet, want je poept niet zomaar alles weer uit. Alles wat je eet heeft dus consequenties voor je functioneren.
JE BENT WAT JE VERTEERT
Interessant is wat je ontlasting je vertelt over je vertering. Zoals je waarschijnlijk wel weet is het ontzettend belangrijk wat je eet. Maar het is minstens zo belangrijk wat je lichaam vervolgens met je voeding doet of kan doen. Wat je verteert dus! Je bent wat je verteert is een bekend en waar gezegde. Alleen gezond eten is niet voldoende. Je lichaam moet in staat zijn om je voeding als het ware open te breken. Dus zo te verwerken dat jij alle voedingsstoffen ook daadwerkelijk kunt omzetten en opnemen. Dat is een bijzonder en complex proces waarbij je maagzuur, enzymen van je alvleesklier, je gal en je darmbacteriën samen aan werken. Als dit niet goed verloopt kunnen veel en uiteenlopende gezondheidsklachten het gevolg zijn. De kleur, geur en consistentie van je drollen kunnen je vertellen hoe je vertering verloopt.
ONDERZOEK?
Wijken jouw drollen heel erg af van het ‘normale’ patroon? Heb je echt ‘gedoe’ met je darmen? Zwel je vaak op? Heb je een spastische darm? Etc. Dan is het een goed idee om dat eens goed uit te zoeken. In veel gevallen kom je met specifieke voedingsaanpassingen al heel ver. Daarnaast zou een darmflora onderzoek ook een goed idee kunnen zijn. Daar werk ik veel mee. Je stuurt dan een beetje ontlasting op naar een lab en daar onderzoeken ze precies hoe het zit: Verteer je goed? Heb je de juiste bacteriën in je darmen? Is er sprake is van een allergie? Is er een parasiet aanwezig is? Of een candida? etc. Voordeel is dat je dan precies weet wat er aan de hand is en je heel gericht kunt behandelen. Ik vertel je er graag meer over.
In mijn volgende blog lees je wat er aan de hand is als jouw ontlasting afwijkt van het ‘normale’ patroon.
Zorg goed voor jezelf!
Lieneke
Referenties:
http://www.mlds.nl/nieuws/actualiteiten/1186/ruim-60procent-vindt-dat-taboe-op-praten-over-poep-en-darmklachten-heerst/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/14/normal-stool.aspx
http://www.darmklachten.nl/
De mooie voedselmachine, Giulia Enders
https://pixabay.com/nl/loo-weide-buiten-toilet-566736/
Voeding bij Stress & burnout, wat cortisol doet met je bloedsuikerspiegel en spijsvertering.
Stress Happens! Iedereen ervaart stress, dat heb je niet in de hand. Maar hoe je door stressvolle periodes heen kunt komen heb je wel in de hand! In dit blog lees je wat er in je lijf gebeurt in interactie met voeding en welke belangrijke rol voeding speelt in...
Poep lezen – wat vertelt jouw poep?
Je ontlasting vertelt hoe het er bij jou van binnen aan toe gaat. Wat zou er aan de hand kunnen zijn als je poep er niet zo best uitziet? Heeft dit consequenties voor je vertering? Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar hoe je verteert is...
Ha Lieneke! Wat een interessant artikel! Ik heb het met plezier gelezen.
Leuk, dank je wel Lia!
Volgende week komt deel 2 🙂
Hoi Lienke,
Bijzonder om te lezen.
Groetjes,
Patricia