Snelle Kurkuma Latte.

Heerlijk, geneeskrachtig & lekker.

 

Ik kan echt genieten van een heerlijke Kurkuma Latte.
Lekker kruidig, verwarmend en echt even een momentje voor mijzelf.
Ideaal als je wat minder koffie zou willen drinken. En om je lever te verwennen.

Je hebt misschien al eens van Kurkuma latte gehoord.
Of van ‘Golden Milk’? Dat is de variant zonder opgeschuimde melk.
Hierbij mijn favoriete recept. Lekker snel en zacht van smaak.

 

Ingrediënten:

200 ml havermelk (of een andere plantaardige melk)
uit je kruidenkast:
• ½ thl. kurkumawortel
• ½ thl. kaneel (Ceykon kaneel)
• 2 snufjes kardemom
• 1 snufje zwarte peper

Optioneel:

 2 snufjes gemberwortel
1 thl honing.

Goed om te weten:

 

Kurkuma (curcuma longa, ofwel geelwortel) is een goed onderzocht kruid voor het gebruik bij pijn, kanker en ontstekingen.
Het ondersteunt je leverwerking en bevat veel antioxidanten.

Kurkuma en zwarte peper combineer je om de opname van curcumine uit kurkuma te bevorderen.
Kies wel voor een biologische Kurkuma Longa.

Havermelk schuimt vaak erg goed (met name van het merk Oatly heb ik gemerkt).
Amandelmelk, kokosmelk en rijstemelk schuimen nauwelijks.
Sojamelk schuimt ook, maar drink daar niet teveel van vanwege de fyto-oestrogene werking van soja.
Die kan zorgen voor een hormoon disbalans. Variëren is natuurlijk het beste!

Je kunt ook verse gember en/of verse kurkuma toevoegen (1 thl. verse kurkuma extra en één plakje gemberwortel).
Verwarm de verse ingrediënten mee in een pannetje tot de melk bijna kookt. Haal ze er dan weer uit.

Bereiding:

 

In een pannetje:

Doe de melk met alle andere ingrediënten in een pannetje en verwarm totdat de melk warm is.
Daarna kun je de melk opschuimen met een handmatige handschuimer.
Maar dat hoeft natuurlijk niet! Als je hem niet opschuimt heb je ‘golden milk’ gemaakt.

 

 

Met een elektrische melkopschuimer:

Verwarm eerst ± 50 ml. melk. Roer daar alle kruiden door, dit is het kruidenmengsel.
Vervolgens schuim en verwarm je de rest van de melk.
Schenk het in een glas en giet het kurkuma mengsel er nu bij.
Je krijgt een mooie witte schuimlaag zoals op de foto.
Besprenkel eventueel met wat kaneel.

 

 

Gember

Zelf houd ik niet zo van de scherpe smaak van gember, vandaar dat ik hem bij optionele ingrediënt heb gezet.
Gember werkt voor mij iets té verwarmend. Maar als dat bij jou past voeg je het zeker toe.
Binnenkort schrijf ik een stuk waarin je kunt checken welke voeding het beste bij jou past.
Dus of je beter verwarmend of verkoelend kunt eten.
En dus of je wél of geen gember in je Kurkuma Latte moet doen!

 

Nu is het zomer, dus prima om de gember nog even achterwege te laten.

Geniet ervan.

 

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke