Stress Happens!
Iedereen ervaart stress, dat heb je niet in de hand.
Maar hoe je door stressvolle periodes heen kunt komen heb je wel in de hand!
In dit blog lees je wat er in je lijf gebeurt in interactie met voeding en welke belangrijke rol voeding speelt in ondersteuning bij chronische stress en herstel bij burnout. Krijg de controle over stress voordat het de controle over jou neemt!
“Laat uw voeding uw medicijn zijn
en uw medicijn uw voeding”.Hippocrates, 2300 jaar geleden
Relatie stress en voeding
Er is een duidelijke lichamelijke interactie tussen voeding en stress.
In drukke en stressvolle perioden wordt je lichaam een grootgebruiker van bepaalde voedingsstoffen. Je hebt dus een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen.
En dat terwijl je in veel gevallen juist minder tijd gaat besteden aan koken en eten en eerder grijpt naar suikerrijk of kant-en-klaar voedsel, iets ‘snels’. Dat is vaak ‘leeg’ voedsel, zonder de nutriënten waar je juist zo’n behoefte aan hebt. Daarmee wordt je probleem dubbel zo groot!
Daar komt nog bij dat verhoogde stresshormonen in je lichaam je spijsvertering op een lager pitje
laten werken en de opname van voedingsstoffen wordt verlaagd.
Chronische stress zorgt kortom voor:
– Een verhoogde behoefte aan vitaminen, mineralen, etc.
– Gedrag wat vaak zorgt voor minder inname van gezonde voeding
– Verminderde opname van voedingsstoffen
Stress geeft dus een acuut en driedubbel probleem in je lichaam voor wat betreft de interactie
tussen je lichaam met stress en voeding!
Wat stress doet met je lichaam in relatie tot voeding
Laten we verder de diepte induiken.Laten we nu de twee allerbelangrijkste interacties uitdiepen zodat je écht goed begrijpt wat er gebeurt in je lichaam bij chronische stress. Ik zie deze interacties heel vaak in de praktijk en ze zijn de oorzaak achter veel verschillende fysieke klachten bij chronische stress & burnout.
1. Je darmen en spijsvertering op een laag pitje
Door chronische stress komt je lichaam een staat van overleven en zien we dat je minder maagzuur en spijsverteringssappen gaat aanmaken. Dit wordt hormonaal geregeld door o.a. het hormoon cortisol (uit je bijnieren). Om de simpele reden dat er geen prioriteit is om onze voeding goed te verteren: eerst overleven (wat dat is stress), dan verteren!
In drukke en stressvolle perioden maak je minder maagsappen, minder enzymen én minder speeksel aan. Je merkt dit bijvoorbeeld aan droge mond en meer dorst.
Een logisch gevolg is dat je minder voedingsstoffen opneemt, omdat juist deze spijsverteringssappen en enzymen moeten zorgen voor opname van nutriënten.
Tekorten aan vitaminen, mineralen, vetzuren en spoorelementen kunnen ontstaan. Dit heeft grote gevolgen voor je welzijn. Met name de nutriënten waar je een verhoogde behoefte aan hebt bij langdurige stress, zoals magnesium, zink, kalium, calcium, B-vitaminen, vitamine C en omega 3 vetzuren geven als eerste problemen.
Dit zijn de eerste symptomen van verminderde spijsverteringskracht door chronische stress:
– Minder energie
– Minder stressbestendig; korter lontje, minder concentratie, prikkelgevoeliger, etc.
– Een opgeblazen buik
– Buikpijn
– Problemen met je stoelgang
Bij chronische stress loop je kans dat je te weinig nutriënten (voedingsstoffen) binnen krijgt en/of je voeding langdurig niet goed verteert, dit heeft effect op je darmbacteriën. Jouw 1,5 kilo aan darmbacteriën betekenen heel veel voor je. Gedoe in je darmen is letterlijk gedoe in je brein. Mogelijk ga je minder neurotransmitters (boodschapperstofjes van je zenuwstelsel) aanmaken die onder andere juist verantwoordelijk zijn voor stressbestendigheid, concentratie, slapen, focus, daadkracht, geheugen en je lekker in je vel voelen. De gevolgen kunnen groot zijn!
2. Je bloedsuikerspiegel raakt verstoord
Bij chronische stress stijgt je bloedsuikerspiegel. Ook hier is weer een simpele verklaring voor.
In tijden van stress heb je veel energie nodig, om die reden zorgt het hormoon cortisol (uit je bijnieren) voor verhoging van je bloedsuikerspiegel. Omdat suiker voor je lichaam de snelste weg is naar energie. Wat je gaat merken is vaak een verhoogde zin in zoet/snacks gevolgd door meer energiedips en opnieuw trek. Als je deze extra energie niet verbruikt (wat in een kantoorbaan vaak het geval is) sla je deze energie op als vet rondom je vitale organen. Want vet is reserve energie voor je lichaam, handig voor later!
Je herkent een schommelende bloedsuikerspiegel aan de volgende signalen:
- Energiedips gedurende de dag
- Hongergevoel tussen de maaltijden door
- Prikkelbaar gevoel bij uitgestelde maaltijd
- Aankomen rondom je buik / vitale organen
- Moeilijk afvallen (omdat je nu in suikerverbranding zit en moeilijk over kunt naar vetverbranding)
meten is weten
Je hebt nu gezien dat er in stressvolle perioden niet alleen in je brein veel gebeurt, maar ook in je fysieke lichaam. Daarom is het belangrijk om juist in deze tijden goed voor jezelf te zorgen. In mijn volgende blog geef ik je concrete voedingsadviezen, hoe jij je lichaam kunt ondersteunen en beter en sneller hersteld bij chronische stress en burnout.
Kun je niet wachten? Op 7 april 2020 geef ik een workshop over stress en voeding van 19.00-21.30u.
Je krijgt concrete voedingsadviezen. Hoe jij je lichaam kunt ondersteunen en beter en sneller kunt herstellen bij chronische stress en burnout.
Is je interesse gewekt? Meld je dan nu aan via: https://burnoutpreventiebrabant.nl/diensten/lente-workshops/lente-workshops/
En ook voor persoonlijk en gericht voedingsadvies bij stress en burnout kun je bij ons terecht. We kunnen meten hoe jouw neurotransmitters en stresshormonen (GABA, serotonine, dopamine, adrenaline, cortisol/DHEA) functioneren door middel van urine-en speekselonderzoek. Vervolgens komen we tot het beste plan naar herstel en ondersteuning voor jou!
Zorg goed voor jezelf!
Lieneke
Serotonine: verhoog jouw gelukshormoon met leefstijl- en voedingsadvies
SEROTONINE VERHOOG JOUW GELUKSHORMOON Je ervaart de laatste tijd meer spanning en je bent minder flexibel. Je zit niet zo lekker in je vel en je ervaart stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Je slaapt slecht en ook angsten zijn je niet vreemd. Tijd om uit te...
Acetylcholine: versterk je geheugen met voeding & leefstijl
ACETYLCHOLINE = GEHEUGEN, CREATIVITEIT & SNELHEID Wat is er met je aan de hand? Je lijkt wel een zeef, je bent niet zo alert meer, je creativiteit lijkt zoek en de snelheid van je denken en handelen is niet meer wat het was. Dit zijn belangrijke signalen...
GABA tekort? Leefstijl & voedingsadvies voor meer rust in je hoofd
GABA = tot rust komen Ben je snel gestrest en prikkelgevoelig? Is het lastig om je hoofd tot rust te krijgen? Lijken je gedachten een eigen leven te leiden en heb je er soms geen controle meer over? Het lijkt erop dat je neurotransmitter GABA laag scoort. Tijd om uit...