Je ontlasting vertelt hoe het er bij jou van binnen aan toe gaat. Wat zou er aan de hand kunnen zijn als je poep er niet zo best uitziet? Heeft dit consequenties voor je vertering? Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar hoe je verteert is minstens zo belangrijk. Je bent wat je verteert! Je kunt nog zo gezond eten, maar jouw lichaam moet in staat zijn om je voeding als het ware open te breken. Dus zo te verwerken dat jij alle voedingsstoffen ook daadwerkelijk kunt omzetten en opnemen. Dat is een bijzonder en complex proces waarbij maagzuur, enzymen van je alvleesklier, je gal en darmbacteriën samen aan werken. In mijn vorige blog ‘hoe hoort het eigenlijk’ heb je gelezen hoe de perfecte drol er uit ziet en waarom. Nu gaan we verder kijken. We gaan drollen lezen 🙂

 

WAT IS ER AAN DE HAND?

Onderstaand een opsomming van wat er aan de hand kan zijn als jouw ontlasting niet zo perfect is. Wat betekent dit precies en wat zijn de consequenties? Lees er alles over.

 

  • Geen mooie drol, eerder brijig.

Leuk allemaal dat gepraat over drollen, maar wat als je eigenlijk nooit een drol produceert. Je hebt meer een soort van brijachtige substantie? Dat kan wijzen op een allergie of intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, melksuiker,  de aanwezigheid van een parasiet, of een bacteriële overgroei van bacteriën die je liever niet in je darmen hebt. Heb je ook nog veel slijm er bij dan zou er sprake kunnen zijn van een ontsteking in je darmen.

 

  • Geen mooie drol, harde keutels of juist heel dun.

Dan heb je diarree of obstipatie. Gemiddeld duurt het ongeveer 18 tot 72 uur om je voeding op te nemen en weer uit te scheiden. Als het veel korter duurt krijg je diarree. In je dikke darm is er te weinig tijd om vocht op te nemen. Duurt het veel langer, dan neem je in je dikke darm juist te veel vocht weer op en dan krijg je harde ingedroogde ontlasting of keutels. Zowel langdurige diarree als langdurige obstipatie kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Vezelrijk eten (met name veel groentenvezels) en voldoende drinken is zowel bij diarree als obstipatie een must.

 

  •  Plakt je poep?

Gebruik je altijd een paar meter wc papier? Plakt je poep aan de pot? Gebruik je vaak de wc borstel? Is je ontlasting licht van kleur? Drijft je poep? Het lijkt er op dat je vetvertering niet helemaal goed gaat. In het kort: verteringsenzymen van je alvleesklier en gal emulgeren het vet uit je voeding. Eigenlijk te vergelijken met afwasmiddel bij de afwas, die lost ook het vet op. Probeer maar eens af te wassen zonder afwasmiddel. Als dit in je darmen niet goed gaat, of je eet heel erg vetrijk heb je meer vet bij je ontlasting en dat plakt.

 

  • Het stinkt!

Iedereen heeft natuurlijk wel eens stinkende ontlasting of stinkende winden. Maar als het altijd stinkt is er iets aan de hand.

Als het zuur ruikt lijkt er een gistingsproces gaande te zijn in de je darmen. Koolhydraten en suikers gisten. Je darmen lijken moeite te hebben met de vertering van koolhydraten.

Als het rot ruikt, naar rotte eieren, heb je een rottingsproces in je darmen. Dat komt van eiwitten. Je darmen lijken moeite te hebben met de vertering van eiwitten.

Wanneer je ontlasting echt extreem vies ruikt (en je winden), dan kun je last hebben van een darmaandoening, een parasiet in je darmen of bijvoorbeeld een glutenintolerantie. Het is in ieder geval een goed idee om dat eens verder te uit te zoeken. Bijvoorbeeld door middel van een darmflora onderzoek. Je doet niet alleen jezelf, maar ook je huisgenoten een groot plezier 😉

 

  • De kleur is wit, grijs, heel licht of geel.

Het lijkt er op dat je te weinig gal produceert of dat er een galblokkade aanwezig is. Het gaat in ieder geval niet zo goed met je vetvertering. Bij een gele kleur zou er ook sprake kunnen zijn van een parasiet. Blijf hier niet mee rondlopen.

Weetje: als je vegetariër bent is je ontlasting altijd iets lichter dan wanneer je een vleeseter bent. 

 

  • De kleur is zwart of rood.

Zwarte, teerachtige ontlasting geeft in het ernstigste geval aan dat je een bloeding hebt in je maag-darm kanaal. Je moet direct naar je huisarts. Hoewel sommige medicatie of voeding ook een donkere / zwarte ontlasting veroorzaakt. Denk hierbij aan ijzertabletten, Norit, heel veel dropjes of rode bietjes.

Helder bloed bij je ontlasting wijst vaak op aambeien of een scheurtje in je anus of laatste stukje van je dikke darm. Maar het kan ook op een aandoening in dat gebied wijzen, houdt het even goed in de gaten.

 

  • Ik heb ‘drijvers’!

Of je ontlasting zinkt of blijft drijven heeft te maken met de hoeveelheid gas in je ontlasting. Hoe meer gas, hoe beter je drol blijft drijven. Ook wanneer je veel vet in je ontlasting hebt door een onvolledige vetvertering zal je drol blijven drijven. Ideaal als hij langzaam zinkt. Dus ook weer geen ‘bommetjes’. 

  • Het is een slijmerige bedoeling!

Regelmatig slijm bij je ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Maar ik denk bijvoorbeeld aan ontstekingen of parasieten. Goed om te onderzoeken wat hier precies aan de hand is.

  • Ik zie restjes eten terug.

Kauw je wel goed? Het belang van goed kauwen wordt vaak voor lief genomen, maar vergis je niet. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je vertering. Naast het fijnmaken van je voeding wordt je voeding ‘ingespeekseld’ en voorzien van amylase. Een verteringsenzym wat direct met de koolhydraatvertering aan de slag gaat. Restjes eten terugzien heeft in veel gevallen met een onvoldoende vertering te maken.

 

Wijken jouw drollen heel erg af van het ‘normale’ patroon? Heb je echt ‘gedoe’ met je darmen? Zwel je vaak op? Heb je een spastische darm? Etc. Dan is het een goed idee om dat eens goed uit te zoeken. In veel gevallen kom je met specifieke voedingsaanpassingen al heel ver. In sommige gevallen zou een darmflora onderzoek ook een goed idee kunnen zijn. Daar werk ik veel mee. Je stuurt een beetje ontlasting op naar een lab en daar onderzoeken ze precies hoe het zit: Verteer je goed? Heb je de juiste bacteriën in je darmen? Is er sprake is van een allergie? Is er een parasiet aanwezig is? Of een candida? etc. Voordeel is dat je dan precies weet wat er aan de hand is en je heel gericht kunt behandelen. Ik vertel je er graag meer over.

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

 

 

Referenties:
http://www.mlds.nl/nieuws/actualiteiten/1186/ruim-60procent-vindt-dat-taboe-op-praten-over-poep-en-darmklachten-heerst/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/14/normal-stool.aspx
http://www.darmklachten.nl/
De mooie voedselmachine,  Giulia Enders
https://pixabay.com/nl/loo-weide-buiten-toilet-566736

 

Leefstijlgeneeskunde, dé oplossing?

Leefstijlgeneeskunde, dé oplossing?

Leefstijlgeneeskunde, dé oplossing? Enige dagen geleden keken wij naar de uitzending Dokters van morgen, waar het ging over voeding als medicijn. Deelnemers met overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes werden op een speciaal dieet gezet. Na 3 weken...

Lees meer
Je gezonde voornemens volhouden? Voor altijd? Zo je dat!

Je gezonde voornemens volhouden? Voor altijd? Zo je dat!

  Je hebt gezonde voornemens! Je wilt je fit voelen, je wilt een mooi lijf en lekker veel energie. Toch? Een gezonde leefstijl helpt je om deze doelen te verwezenlijken. Maar waarom doen we dat dan niet allemaal? Misschien weet je zelfs al precies wat je moet...

Lees meer